samarbeidspartnere

Fjellveterinæren

Velkommen Til Fjellveterinæren

Allerede i 2009 startet vår veterinær Oddrun Runde med videreutdannelse i kiropraktikk på dyr.

Hvorfor sitter det ofte folk fra både Østlandet, Sørlandet og Vestlandet i venterommene våre?

Allerede i 2009 startet vår veterinær Oddrun Runde (undertegnede) med videreutdannelse i kiropraktikk på dyr. Så ble jeg alvorlig skadet i nakke og tinning i en ulykke høsten 2012; der veien tilbake krevde opptrening og ulike behandlingsformer.  For meg er det hevet over enhver tvil at de ulike behandlingsformene med kiropraktikk, fysioterapi, bindevevsterapi og craniosacralterapi har hjulpet meg tilbake. Jeg kan fortsatt tydelig og direkte merke den positive effekten de ulike behandlingsformene har på kroppsfunksjon.

 

 Dette har gjort meg mer og mer nysgjerrig på den helhetlige tilnærmingen, helheten, i helse, og hvordan dette kan hjelpe våre firbeinte. Kroppen har en unik evne til å få sår til å gro, beinbrudd til å gro sammen og forkjølelser til å forsvinne. Det er også en helt klar sammenheng mellom hvor bra kroppen fungerer, og hvordan vi har det og presterer fysisk. Dette ser vi gang etter gang gjelder for dyrene også.  Det er utrolig viktig samtidig få frem, at ingen undersøkelser/behandling blir gjort uten veterinærhatten på. Det innebærer at finner jeg noe som trenger veterinær behandling eller videre undersøkelse, vil det utføres/settes ny time til det eller henvises videre til den rette kompetansen.

Våre Behandlingsformer

Her følger en liten oppsummering om de ulike behandlingsformene som tilbys hos oss:

  1. Kiropraktikk for dyr
  2. Craniosacralterapi
  3. Manuell terapi

Kiropraktikk for dyr – hvordan kan det hjelpe, og hvordan virker det?

Kiropraktikken spesialiserer seg på helsen til ryggraden og nervesystemet. Mange tror derfor at kiropraktikk bare handler om ryggsmerter, nakkesmerter og hodepine. Og det er sant at kiropraktikk kan gi hjelp med disse tingene, men det er så mye mer med kiropraktikk enn bare det.

Kiropraktikk handler om total helse, og inkluderer også å optimalisere kroppens funksjon inkludert bevegelser. Det vil si å få kroppen til å prestere på sitt beste.

Ryggraden er der for å beskytte ryggmargen, som er en del av det sentrale nervesystemet. Ryggraden er som en rustning med ledd, slik at den kan bøye og bevege seg helt naturlig med kroppens bevegelser. Enkelt sett er en slik rustningsdel bygd opp av to virvler, og alle de strukturer som hører til dem; inkludert nervene som går ut og inn til ryggmargen. Beskjeder kommer fra hele kroppen som i tåspissen, haletippen og hud ellers, for så å reise opp igjennom ryggraden til hjernen.

Hjernen svarer på hver beskjed, og sender svar tilbake gjennom ryggmargen, om hvordan kroppen skal svare.  Du kan sammenligne det sentrale nervesystemet med en enorm motorvei, som gir livsviktig informasjon og beskjeder til hver neste lille del av kroppen.

Hverdagslivet og all aktivitet kan medføre påvirkning, slitasje og eventuelle skader på ryggen som gjør at ryggens ulike segmenter beveger seg annerledes – på en dysfunksjonell måte. Dette kan oppstå gradvis fra ting som dårlig holdning, eller helt plutselig, for eksempel ved akutte skader i aktivitet. På grunn av den nære relasjonen mellom ryggraden og nervesystemet, kan dette igjen påvirke informasjonsflyten og kommunikasjonen som skjer i nervesystemet til dyrene våre. Kommunikasjonen kan endre seg slik at beskjeder ikke blir sendt mellom hjerne og kropp, eller at feilaktige beskjeder blir sendt på grunn av feiltolkninger basert på endret informasjon til hjernen. Det er dette som blir kalt en kiropraktisk «låsning»/subluksasjon.

Behandlingen består i en rask, forsiktig justering av det aktuelle området, for å få tilbake den naturlige bevegeligheten. Det vil si at en kiropraktor jobber med å få tilbake naturlig bevegelighet, det vil si finstille det sentrale nervesystemet, motoren i kroppen om du velger å se det slik.

Om du skulle høre et lite «pop» når en justering utfører, er det bare gass som frigjøres mellom to virvler, og det er like naturlig som alt annen frisetting av gass i kroppen.  

For meg blir jeg bare mer og mer overbevist om at dette er noe som hjelper, og gjør en forskjell for dyr også. Bare helt nylig nå, har jeg behandlet en ung pointer. Ikke bare fant vi forklaringen på haltheten med en forstuet tå, der rykket hadde gitt låsninger i haseleddet også, hun fikk i tillegg behandlet betydelig låsninger i øvre nakke. Dermed økte hun steglengde, forbedret holdningen og fikk både flyt og spenst i steget. Det rører ved noe i meg, en ydmykhet om at helsen vår og dyrene ikke bare er skolemedisin.

 

Om vi kan hjelpe deg? Jeg kan aldri si nei før jeg har prøvd. Vit at om 2-4 behandler ikke gjør en forskjell, og vi avdekker et problem; henvises du videre til spesialist på det aktuelle fagområdet, Vit også at de fleste som kommer ser tydelig forskjell på den første behandlingen.

Besøk Oss På Nett

Nettside

Kraniosacral terapi

« Craniosacral behandling er en veldig myk behandling, der fingrene har påtagelig lett og smertefri  kontakt med kroppen for å frigjøre ubalanse og spenninger»

«Cranio» betyr hodeskalle (kranie) og sacrum er korsbeinet. Hodeskallen er samansett av mange bein, flettet sammen i delikate sømmer. I sømmene går vitale strukturer som blodårer, lymfeårer, nerver og bindevev. Det er veldig små, men utrolig viktige bevegelser mellom beina i kraniet. Normal funksjon her bidrar til god nervefunksjon, samt normal bevegelse i den beskyttende væsken (Cerebrospinalvæsken) rundt hjerne og ryggmarg. I normal og god funksjon sirkulerer denne væsken i systemet.

Anatomisk ligger det en hinne på innsiden av kraniet, Dura Mater. Denne hinnen løper videre gjennom ryggsøylens innside til sacrum, hvor den fester seg ovenfor halebeina. Dermed blir det en forbindelse mellom hodet og bekken; og hver uke ser vi dyr som beveger seg bedre i bakparten når det løsnes opp i kraniet, og omvendt. Denne balansen er viktig for både funksjon, helse og velvære.

I kraniet går også kranialnervene/hjernenervene ut, 12 stykker. De styrer blant annet øyets bevegelse, lukt, hørsel og balanse. Den 10. hjernenerven Nervus Vagus kan ved irritasjon av denne påvirke blodtrykk, puls, og utløse hoste og brekninger. Enda en grunn til å ha best mulig funksjon her.

Selv har jeg opplevd hvordan det er når dette ikke fungerer, etter en kraftig skade i tinning og nakke. Her ble blant annet samsyn og dybdesyn skadet, noe jeg brukte lang tid på å trene opp igjen. For meg er det hevet over enhver tvil at den tydelige sammenhengen mellom synsnerven og dette systemet, samt nakke og hodet gjør at jeg fungerer mye bedre med slik behandling.

 

For dyrene er det en veldig lett berøring, der de sterkeste reaksjonene kommer fra det som skjer i kroppen, hvordan ting endrer seg. Etter som bindevevet også blir påvirket i denne behandlingsformen, kan reaksjonen komme  på et helt annet sted enn der hvor hendene hviler.

I det så langt siste fordypingskurset var tema de følelser, emosjonene som kan sette seg i dyrene sin kropp. Vår veterinære sin oppgave er å skape et trygt rom for dyret til å klare å stå i dette, og flere dyreeiere har tatt til tårer i slike situasjoner. Behandlingen er basert på tillit, og inkluderer uten tvil å gi pasienten tid.

 

Om det virker for deg og ditt dyr? Den eneste måten å finne det ut på, er å prøve.

Fjellveterinæren På Facebook

Facebook